Ubuntu 12.04

Pár hete frissítettem, teljes újra telepítést csináltam, az új Ubuntu-ra. Csalódtam, bár igazából nem, mert már az elvárásom is az volt, hogy számomra rosszabb lesz, mint az előző verzió, ami így is lett.

Nekem alapvetően nincs gondom a unity felülettel, egészen használhatónak tartom (bár még mindig a legjobb a régi netbook edition számomra). Az új kiadásban sokat javult használhatóság és sebesség szempontjából is, de nálam még így is lassú. (A Gnome 2 felülettel nem voltak ilyen gondjaim.)

Igazából az egész rendszer lassúnak tűnik. A beépített szoftver center jó megoldás a kezdőknek, de szintén lassan reagál, a Synaptic sokkal gyorsabb (pedig a Synaptic sem a gyorsaságáról volt híres már régebben sem). Nem jó, ha egy program telepítésénél a leghosszabb idő a telepítő indulása. Lehet, hogy a gépem (Acer Aspire One netbook 2 GB RAM) miatt érzek mindent lassúnak, bár a 10.10-es Ubuntu-val azért nem voltak ilyen gondjaim.

A lassúság mellett a beállítások nehézkessége, lehetetlensége, mai még gond nálam. Nem szoktam sok mindent átállítani, de már a 11.10 esetében is külön hack volt, hogy a bluetooth ne induljon el minden indításkor, képtelen volt megjegyezni a kikapcsolt állapotot. A 12.04-ben párszor nem indul el (örülök), majd egyszer csak igen, WTF?. A külső egeret, hol felismeri, hol nem, az adapter kihúzása és visszadugása megoldja. A külső billentyűzettel szintén ez a helyzet, hol elindul, hol nem. Sőt többször volt olyan is, hogy a külső billentyűzet angol nyelvű kiosztást kapott, míg a netbook sajátja magyar nyelvűt, WTF?. Ezek a gondok 11.10 esetében még nem jelentkeztek, ezt eléggé visszafejlődésnek érzem.

Jelenleg többször indítotok windowst, mint linuxot, pedig majd 6 évig szinte csak és kizárólag linuxot használtam, csak a telefonok frissítésére kellet windows. Ez most megváltozott, nagyobb szabadságot érzek windows alatt. Például a külső monitor kezelése, windows alatt kihúzom, netbook monitorát használja, bedugom, a külsőt. Ubuntu 11.10 alatt hasonló volt a helyzet, míg a 12.04 alatt kihúzom és nincs kép, bedugom és nem jön vissza 🙁 .

Jó pár dolgot nem kedvelek a windowsban, ezért most új disztribúció keresésébe kezdtem, sajnos az Ubuntu (egy időre biztos) teljesen megbukott nálam.