Egy év fegyencedzéssel

Ma egy éve kezdtem neki a fegyencedzésnek és bár a második félév kisebb lelkesedéssel és kevesebb edzéssel telt (konkrétan az elmúlt 3 hétben szinte semmilyen edzés nem volt, csak lakásfelújítás), értem el eredményeket.

A fegyencedzés jó. Remekül felépített rendszer (különösen a második könyvvel kiegészítve), a test főbb részeit átmozgató gyakorlatokat egy remek progresszív rendszerbe foglalta össze.

Nekem hiányzik belőle a bemelegítés, a kardió rész és a nyújtás részével sem értek egyet teljesen. Szerintem szükség van a statikus nyújtásra is. Én eddig kétszer húzódtam meg aktív nyújtógyakorlatok közben (már ezért sem értek vele egyet, hogy nem lehet aktív nyújtásban lesérülni 🙂 , ugyanígy saját testsúlyos edzéssel is lehet sérülni, kisebb a kockázat, de van) és egyszer passzív nyújtás közben. Ahhoz, hogy az ember teljes körűen edzett fizikumot szerezzen a következő 5 képességet kell fejlesztenie

  1. Gyorserő
  2. Maximális erő
  3. Erő-állóképesség
  4. Aerob állóképesség
  5. Hajlékonyság

Mind az 5 képességre egyformán szükségünk van (bővebben egy edzőtárs oldalán: http://savagewarrior.blog.hu/2011/10/09/a_kepessegek ). A fegyencedzéssel az első három rész, különösen a második és harmadik fejleszthető ill. a hajlékonyság bizonyos területeken. Talán majd a harmadik könyv betömi a hézagokat (ahogyan a második is már sok kételkedést eloszlatott). És akkor az egy éves eredményeim:

2012. szeptember 2011. szeptember
testsúly: 73,5kg (64kg)
felkar: 31,5cm (28cm–29cm)
váll: 117cm
comb: 51cm (47cm)
vádli: 36,5cm (34cm)
mell: 94cm/98cm (93cm)
has/derék: 89cm (84,5cm)*

A testsúlynövekedés teljesen jó, azonban sajnos nem csak izomban történt ez, hanem zsír is rakodott rám, nem is kevés. Néhány megjegyzés: A has/derék márciusi adat, azt kezdetben nem mértem, így az a plusz 5 cm féléves eredmény :(. A vállat az elmúlt pár hónapban mértem, de nem írtam fel, mostantól ez is benne lesz. A mellkasnál az első hónapok valószínűleg hibásak, mivel magamnak mértem, Mary első mérése 90 cm az tűnik reálisnak indulásra is. Összességében, a hason kívül, elégedett vagyok az elért eredménnyel (főleg, hogy voltak kimaradt hetek, főleg mostanában). Saját magamnak a testsúlyomat 75-80kg-ra lőttem be, ez így maradhat, most az átalakításon kell dolgozni.

Az elkövetkező év az izmok növeléséről, a zsír csökkentéséről (de a testsúly megtartásával) egyszóval a szálkásításról fog szólni. Bár már elvben elkezdtem, gyakorlatilag nem sokat haladtam a futással, de az elkövetkező időkben lényegesebb szerepet fog kapni az edzéseimben. El szeretném kezdeni a 60 napos Insanity edzés programot is, erre még helyet keresek, hogy közben a videót is tudjam nézni, sajnos az 5-ik emelet erre alkalmatlan (mint azt már párszor leírtam 🙂 ). A fegyencedzés programomat is átalakítom, már meg van az új terv 2 kiemelt gyakorlat köré felépítve. Elkerülendő az edzésvágy hanyatlását rendszeres szüneteket is fogok beiktatni.

Hajrá én! 🙂