Social marketing – 2010 nagy trendje?

Miután egyre több tanácsadó kezdte el tavaly év végén ill. idén év elején nyomatni, szinte bizonyosan állítható, hogy 2010-ben a social marketing igen nagy teret fog hódítani magának. Sajnos.

Sajnos, mert a mértékadó tanácsadók között is vannak, akik rosszul értelmezik ennek a marketing formának a lényegét, de a trendről nem maradhatnak le, így elkezdik oktatni ügyfeleiknek azt, amit még Ők sem értettek meg. Őket a sok éves írási tapasztalat ill. a meglévő ügyfélbázis átsegíti ezen a ponton, de az ügyfeleiket, akik másolják, tanulják a módszereiket, nem.

A social marketing nem arról szól, hogy ész nélkül mindenkit bejelölök twitteren, facebookon, iwiwen (ez utóbbit már nem használom), hanem arról, hogy kapcsolatot építek ki az ügyfeleimmel, vásárlóimmal. Én megnézem annak az adatlapját aki engem bejelölt, és nem jelölöm vissza, ha egy bejegyzése van az oldalára mutató linkkel (vagy sok bejegyzése, melyek szintén csak linkeket tartalmaznak).

Az e-mail marketing is akkor működik igazán jól, ha hasznos tartalmat adnak az ügyfeleknek, ez a social marketingre hatványozottan igaz. Nem gyűjtögető életmódról szól ez, ahol egy közösségi hálózaton minél több embert bejelölök, hanem arról, hogy értékes dolgokat írok, amiért engem jelölnek be, hogy olvassanak. Ez fordított gondolkozásmódot igényel. Inkább adni kell az embereknek, mint kérni tőlük, aki ezt nem képes hosszabb távon fenntartani, annak nem való ez a marketing forma.

Van egy oldal, ahová eljutottam egészséges életmóddal kapcsolatban tavaly, vagy tavalyelőtt (nem emlékszem pontosan, de nem is lényeges), akkor a tulajdonos egyedül szerkesztette és nem akart rajta eladni, „csak” információt osztott meg. Most már egy csapat küldi és szerkeszti a bejegyzéseket, a hozzászólások alapján igen magas a látogatottsága és továbbra sem akarnak rajta eladni. Persze, ha kérdés merül fel természetesen olyan terméket ajánlanak amin nekik is van hasznuk, de előbb adják az információt és nem tukmálnak.

A social marketingnél hatványozottan igaz: folyamatos, értékes tartalmat kell szolgáltatni. A közösségi hálózatokban az információk hihetetlen gyorsan terjednek, legyenek ezek pozitívak, akár negatívak. Ha hibázunk, ugyanolyan gyorsan terjed, mintha valami nagyszerűt tettünk volna (néha még gyorsabban is).

Velem is megesett, hogy elutasítottam egy ismerős jelölést a facebookon, de újra bejelölt az ember. Már elsőre is megnéztem az adatlapját (talán valami marketing tanfolyamon összefuthattunk) és nem igazán érdekelt amit ott írt. Másodjára elfogadtam, de csak pár közvetlen értékesítő levelet kaptam tőle, majd 2-3 hónapja csend. Semmi kommunikáció. Ez még e-mail marketingnél sem megengedhető, ha 3 hónapig nem kapok valakitől levelet és utána küld egy értékesítő levelet egyből spamnek minősítem (szerencséjük, hogy az NHH megnehezítette a spamek bejelentését).

Ezenkívül személyessé kell válnia kommunikációnak. Meg kell, hogy ismerjék az embert, aki a másik oldalon van. Sokszor engem is csak azért hívnak fel, hogy hallják a hangomat mielőtt rendelnek, hogy kicsit foglalkozzak velük. Az emberek igénylik a törődést. Ebben az MLM-esek lesznek a legjobbak, pontosan azt tanulják, hogyan kommunikáljanak az emberekkel, hogyan értékesítsenek a kapcsolati hálójukon keresztül tukmálás nélkül értéket adva (mármint a jobb cégeknél ezt tanulják, a rosszabbaknál az ész nélküli beléptetést és hálózat építést értékesítés nélkül).

Sajnos látható a trend, a közösségi hálózatokat, eddig az utolsó menedéket is el fogják árasztani kéretlen reklámokkal, értékes tartalom nélküli eladással. Pedig lehetne ezt jól is csinálni, csak oda kellene figyelni az emberekre és az igényeikre.