Felpezsdült a hazai blog közösség

Legalábbis a blog.hu-n írogató része egy tegnapi bejelentés miatt. Elkészültek ugyanis a blog.hu-n választható hirdetési formákkal. Szerencsére a hirdetési formák között lehet választani, igaz, ha azt választjuk, hogy ne legyen hirdetés, vagy saját magunk teszünk ki teljes mértékben (csak Etarget jöhet így szóba), akkor nem lesz meg a lehetőség az index.hu címlapjára való kikerülésre.

A másik lehetőség, hogy a hirdetési felületünket megosztva használjuk a blog.hu-val, ilyenkor az oldal letöltésekkor vagy a blog.hu hirdetése vagy a miénk jelenik meg.

A harmadik opció nem választható, ezt vagy felajánlják nekünk vagy nem.

A bejelentést természetesen nem mindenki fogadta kitörő örömmel, sőt vannak akik egyből a blog.hu végét jósolták a blogter.hu-val szemben (megjegyezném, tegnap volt szerencsétlenségem egy blogter.hu-s blogot abajgatni, ég és föld a különbség a blog.hu javára). Igaz hivatalosan a blogter.hu-n nem lehet hirdetést elhelyezni, de ez nem szokta zavarni a felhasználókat. Én is vezetek blogot a blog.hu rendszerében, mert könnyen kezelhető és viszonylag erős háttérrel rendelkezik, ami jó a látogatottságnak.

Hirdetések nem voltak eddig rajta és nem is tervezem, hogy legyenek, a címlapra eddig sem kerültem így ez számomra nem hoz változást. Van aki azon panaszkodik, hogy most a címlapra való kikerülés esélyét is elvették az emberektől (már persze, ha nem jelenít meg hirdetéseket a blogján). Szerintem eddig is igen nehéz volt kikerülni, a szerkesztők, mint bárki más tenné, elég szubjektíven válogatták a blogokat a főoldalra. Vannak rendszeres főoldali blogok, akik valószínűleg megkapják a meghívást.

Egy blognak (vagy bármely más oldalnak) egyébként egyedül kellene boldogulnia a látogatószerzésben. Az index részéről ez egy gesztus volt, ami nagyon jó, hogy volt, viszont nem érdemes sírni amiatt, hogy már nincs. Illetve lehet, de akkor az index is szeretne valami hasznot abból amiért látogatókat küld az oldalunkra. Ez teljesen érthető.

Én örülök a rendszernek, mert így talán azok is juthatnak kis bevételhez, akik eddig a szabályozás miatt nem tehettek ki hirdetést a blogukra, sőt, ha rendszeresen jól írnak és önerőből tudnak látogatottságot elérni, még rendszeres havi díjat is kaphatnak az indextől.