Kihalnak a nyelvek

Meg kell mondanom azért ez is fáj, nem csak az élővilág pusztulása. Ezzel az emberiség saját magát csonkítja meg, hiszen azokon a nyelveken amik megmaradnak elterjedtségük okán, nem lehet kifejezni magunkat (erről nagyon szép köremailt is kaptam nem régen).

Ma a világon mintegy 7000 nyelv létezik, de az emberiség 4/5-e 83 nyelven osztozkodik. Ez nagyon durva, és még inkább az lesz, mert mindenhol angolt tanulnak, hogy megértessék magukat a „fejlett” világgal. Pedig az ilyen kis törzsek szerintem lényegesen fejlettebbek, nem technikailag, de nem is az a fontos. Sokkal lényegesebb az együttérzés, a szeretet, az empátia, amiben ezek az emberek lényegesen előrébb járnak technikailag fejlettebb társaiknál.

Ha folytatódik ez a tendencia nem sokára szép anyanyelvünk is hasonló sorsa fog jutni, hiszen ma már egy állás betöltéséhez nem az követelmény, hogy valaki szépen, szabatosan fejezze ki magát magyarul, hanem, hogy angolul vagy németül tudjon. Nem beszélve a trendi jövevény szavakról, amik egyre inkább elterjednek nálunk is. Lassan nincs olyan magyar nyelvű beszélgetés amiben ne lennének jelen angol szavak.

Az index cikke: Kéthetente kihal egy nyelv