Keresgélés

Átemelt bejegyzés (szerkesztve):

Mostanában különféle CMS rendszereket próbáltam ki, az új oldalam számára. A versenyzők között szerepelt az E107, Joomla, WordPress, Drupal, és néhány wiki kicsit más elgondolásból.

Az egyik projekt a blog. Szöveget kirakni, ha akarom a regisztrált felhasználók hozzá tudjanak szólni. Ehhez kiegészítésként nekem fontos a képgaléria. Ez bizonyára csak nálam van így, mert nem igazán találtam könnyen kezelhető összeállítást. Azonkívül, mivel személyes oldal, szeretnék egy saját tudásbázist/wikit létre hozni. Ez tehát az egyik, mostanában a legfőbb projektem.

Nézzük meg melyik rendszer mennyire alkalmas rá:

E107

Az E107-hez valószínűleg már nem fogok visszatérni, bár még semmi sem lehetetlen. Most ugyan nem telepítettem, így csak az emlékeim játszanak. Egyszerű saját dizájnt készíteni. Igaz külső rendszerrel, de megoldott a galéria (Coppermine) és a wiki (DokuWiki), bár alapvetően nem szeretek hozzátoldozott rendszereket használni). Sajnos normálisan működő webáruházat még nem találtam hozzá és nem olyan rugalmas számomra, mint a joomla.

WordPress

Ha blog akkor wordpress, mondhatnák sokan, ezért én is megnéztem. Bevallom, nekem egyáltalán nem jött be. Számomra kényelmetlen a kezelése. Ami viszont tetszett, az a szótár modulja. Ha beírok egy szót az addig felvitt tartalomban is kiemeli. Sajnos a szótáron belüli kereszt hivatkozásokat nem lehet csinálni, pedig alapvetően kiváltana egy wiki modult (ha nem is teljesen). Galériának copperminet rá lehet húzni, bár még nem sikerült. Normális webáruházat nem találtam rá.

Joomla

A joomla egyelőre biztos pozícióban van nálam. Egyszerű kezelni (biztos már megszoktam 🙂 ). A virtuemart számomra teljesen megfelelő webáruház (bár még egy kicsit reszelni kell, mert magyarul nem jelenik meg az admin menüsor). Egyelőre zoom galériát használok, persze coppermine erre is mehetne, de inkább nem. Ezt kifejezetten erre írták. Szótárat találtam, még nem próbáltam, de ígéretes. Wiki is van MédiaWiki ill. DokuWiki.

Drupal

Még a Drupal amihez húz a szívem. Egyelőre az 5 bétát nézegettem, nem tudom miért, de szimpatikusabb mint a 4-es széria. Még saját sminket nem terveztem hozzá, eddig csak a modulokat nézegettem. Kerestem hasonló szótár modult mint a wordpresshez van, nem sok sikerrel. Webáruház van, de egyelőre nem igazán működik nálam, betudom a bétának. Persze azért nem adom fel 🙂 . Galéria itt is lehet coppermine ill. még keresek valami natívat.

Egyelőre úgy néz ki, hogy számomra Joomla az ideális rendszer, mert azt ismerem jobban 🙂 .