Fegyencedzés alapok

Avagy hogyan kezdj neki a fegyencedzésnek.

Vedd meg a könyvet és olvasd el!

A neten persze megtalálhatod gazdaságos formában is, de a könyv jobb, mert az egyes gyakorlatokat többször is átfogod olvasni, legalább szintlépésekkor, de van, hogy az adott szinten is ellenőrzöd a kivitelezést. Elég pontosan le vannak írva, de azért sokkal jobb, ha veszel egy terembe egy havi bérletet és egy edzővel ellenőrizteted a mozgásodat. Még a futást is lehet rosszul csinálni és komoly sérüléseket összeszedni, ezért is fontos, hogy legyen helyes a mozgásod (egyébként meg fejlődni sem fogsz úgy, ha nem jól csinálód a mozdulatokat 🙂 ).

Válassz ki egy szimpatikus edzéstervet és kezdj neki!

A könyv utolsó fejezetében van pár minta edzésterv, válassz egyet. Fontos, hogy kísérletezz neked melyik jön be leginkább (legalább egy hónapig tarts ki egy mellette), de ha eltérsz az alaptól akkor sincs gond. Nekem a heti három napos jött be, de a köztes napokon is szoktam gyakorlatokat csinálni (csak módjával) és a pénteki edzéseken kettlebell vagy súlyzó is a kezembe kerül. Mindenből 3 sorozatot szoktam csinálni, még ha a könyvben 2 is van a haladószintnél és levezetésként a másik két gyakorlatból is csinálok párat (a hidat és a kézállásban végzett fekvőtámaszokat még nem kezdtem el).

Az én hetem a következő: Hétfő: Fekvőtámasz-Lábemelés Szerda:  Húzódzkodás-Guggolás Péntek: Kettlebell/Súlyzó

Kezd az elejéről!

Biztosan én voltam/vagyok a gyenge, de nekem megterhelést jelentett a 3×50 falnál végzett fekvőtámasz is (pedig 15-20 teljes fekvőtámaszt is meg tudtam csinálni akkor is). Könnyebb az egyszerű gyakorlatokkal begyakorolni a helyes mozgásokat és a sebességet és az ízületeket is jobb fokozatosan terhelni. Ha jó vagy ez 2-4 hónap pluszt jelent a mester lépésekig. Ha túl könnyűnek találod, próbáld ki, hogy az egyes szériák között nem pihensz, hanem az aznapi másik gyakorlatot végzed (pl.: fekvőtámasz-lábemelés-fekvőtámasz-lábemelés-fekvőtámasz-lábemelés).

Keress blogokat/partnereket!

Mivel egyedül edzel nehezebb lesz fenntartanod a lelkesedésedet hosszabb távon. Ha másokkal megosztod a tapasztalataidat ill. látod, hogy ők hogyan fejlődnek, jutnak holtponthoz, neked is könnyebb lesz ezeken túljutnod.

Étkezz megfelelően!

Erről is rengeteg (sokszor egymásnak ellentmondó) anyag található, válassz egy rendszert és próbáld ki egy ideig. Két fontos tényezőt ne hagyj figyelmen kívül, akármelyiket is válaszd:

  1. minőségi ételeket egyél
  2. ne éhezz

Alapvetően a fegyencedzés a funkcionális erőt fejleszti és kevéssé alkalmas testépítésre (bár én az elmúlt majd félévben, mióta rendszeresen csinálom, szedtem fel 6kg pluszt és növekedtek az izmaim, azért ez nem olyan látványos, mert volt honnan fejlődni 🙂 ). Számomra a teljességhez ki kell egészíteni nyújtással és kardió gyakorlatokkal is, meg alapvetően Tai Ji Quant gyakorlok és oktatok.

Néhány oldal, amit érdemes lehet megnézned (onnan majd úgy is mész tovább, meg van google is):

Fegyencedzés:
Isildur: http://convict.blog.hu/ 
Azogh: http://mesterhatos.blog.hu/
Giozo: http://ccedzesem.blog.hu/
Gysmo: http://gysmo.blog.hu/

Mozgás:
Darky: http://calisthenics.blog.hu/
Szöszkeboszi: http://pilates.blog.hu