File megosztás könnyen

Hogyan lehet a legegyszerűbben megosztani filekot az interneten, anélkül, hogy mindenféle regisztrációra köteleznénk a többieket?

Ha valahol bérelünk tárhelyet weboldalunknak, oda FTP-vel simán felmásoljuk a megosztani kívánt file-okat, majd a linket elküldjünk annak, akinek szeretnénk. Egyszerű, gyors, hatékony módszer.

Ha nem rendelkezzünk saját tárhellyel, akkor is több lehetőségünk van a file-ok kényelmes megosztására. Igazából most két módszert emelnék ki, ezeken kívül persze még rengeteg hasonló szolgáltatást nyújtó oldal található az interneten.

Ha midenkinek van google accountja, akkor a google docs-on keresztül maximum 250 MB-s fileokat könnyedén meg tudunk osztani. Ha nincs mindenkinek google accountja, ezt akkor is meg tudjuk tenni, de ilyenkor teljesen publikus elérést kell biztosítanunk a file-okhoz, így közvetlenül kapunk egy linket, amit el tudunk küldeni bárkinek. Ingyenes verzióban a fileok összmérete nem haladhatja meg az 1 GB-t.

Én alapvetően jobban szeretem a dropbox  (referral link 😉 )szolgáltatását, régebb óta elérhető, mint a google által nyújtott lehetőség és már megszoktam a használatát. Az előnyei, amiért szívesebben ajánlom a google szolgáltatása helyett, hogy egyrészt az alap tárhely, amivel rendelkezünk, 2 GB, másrészt egy apró program telepítése után kijelölhetünk egy könyvtárat a számítógépünkön, amit folyamatosan szinkronizál online tárhelyünkkel. Ezt akár több gépen is megtehetjük (pl. asztali gép és netbook, ahogy én is használom 😉 ), így nem csak elérhetjük ezeket a file-okat bármelyik gépünkről online, hanem az automatikus szinkronizálás után valóban ott is vannak nálunk, mintha pendrive-on vinnénk magunkkal ezeket. Így az egyik gépen végrehajtott módosítások egyből megjelennek a másikon is és egy biztonsági másolat is marad az online tárhelyen, amely rendelkezik beépített verziókövetéssel, így egy régebbi állapotot is könnyedén vissza tudunk állítani, ami akár véletlen törlések ellen is véd. Alapból van egy publikus könyvtár, melynek tartalmát bárki elérheti, de file-okra, könyvtárakra egyedileg is beállíthatjuk, hogy kinek legyen hozzáférése. Lehetőség van rá, hogy csak a saját gépeink használják szinkronizálásra, vagy pár emberrel megosszuk, vagy teljesen nyilvánossá is tehetjük a file-okat.