Magyarország vs. vegetáriánus étrend

Ismételten rá kellett döbbennem, hogy, ha nem itthon készítjük az ételt, hanem elmegyünk valahova, vagy rendelünk, igen nehéz vegetáriánus kínálatot találni.

Pizzáknál például van a Négysajtos pizza különféle elnevezésekkel, meg jó esetben még egy vegetáriánus pizza, amiből hiányzik minden kreativitás. Lerí róla, hogy kényszerből, nagy nehézségek árán rakták össze és nem volt ötletük, hogy mit tegyenek rá. Pedig a húsos pizzákon elég sok zöldség szerepel, mégis a zöldséges pizzára nem igazán kerül fel belőlük.

A másik tipikus eset az éttermekben a rántott sajt ill. gomba. Bár már láttam a vegetáriánus ételek között feltüntetve csőben sült zöldségeket sonkával.

Érdekes, hogy azok a szakácsok, akik nagy fantáziával rendelkeznek teljesen leblokkolnak, ha hús nélkül kell elkészíteniük egy ételt. Pedig néha elég lenne csak a húst kihagyni és kész is. Például a pizzára nem raknak sonkát, csak a zöldségeket.

Update: Közben megérkeztek a rendelt ételek. Megkóstolhattam a igen érdekes, erdei gyümölcsös sajtos pizzát. Nem volt rossz. Passzolnak az ízek egymáshoz.

A grill zöldségekkel töltött pita már nem volt annyira jó. A zöldség fogalma kimerült a gomba, saláta, hagyma hármasban (talán volt benne pritaminpaprika is). Az sem volt feltüntetve az oldalon, hogy a pita panírozva lesz, mert különben nem kértem volna (már eleve hagymásat sem). Kimaradt az olívabogyó, articsóka, brokkoli és egyéb zöldségek, melyek a kínálatban szereplő többi ételben megtalálhatóak. Szóval nehéz dolog itthon vegetáriánusnak (vagy vegetáriusnak) lenni. Még nehezebb, ha az ember vegán étkezést szeretne folytatni. És akkor még nem esett szó a különböző ételallergiákról, vagy a bio alapanyagokról. Legyünk egészségesek, de együnk meg mindent amit elénk raknak :(.