Chrome OS a legújabb hype

A csütörtöki bejelentés után igazából ma volt időm foglalkozni mélyebben a témával, de így legalább nem nekem kellet a megosztott kódból futtatható állományt készítenem, simán le tudtam tölteni egy egyszerű VMware állományként, melyet VirtualBox-ban megnyitva ki is próbálhattam mit fejlesztettek a google-nél.

Mivel alapvetően a gépet 90-95%-ban online feladatokra használom, azt hiszem pont én vagyok a célpiaca a Chrome OS-nek.

Az alap elgondolás a számítástechnika hőskorát idézi, amikor voltak a szerverek és az azokon tárolt adatok és a kliensek, melyekkel használták ezeket. Mivel jelenleg a világ ismét ehhez koncepcióhoz közelít (csak nem a vállalati szerveren, hanem interneten tartva az adatokat) van értelme egy ilyen rendszernek, viszont képességei igen korlátozottak. Igaz, a google nem is elsődleges gépek operációs rendszerének szánja a Chrome OS-t, hanem második, harmadik gépekre.

Még virtuális gépben indítva is egész gyorsan feláll a rendszer és megkapunk egy bejelentkező ablakot, ahol google accountunkkal gyorsan be is tudunk lépni (hibának tartom, hogy regisztrációs lehetőség viszont nincs). Nálam az indulás a virtuális gépben kb. 20 másodperc volt. A billentyűzet alapból angol nyelvű kiosztásban van, bejelentkezéskor érdemes rá figyelni. A bejelentkezés után egyből kapunk egy teljes képernyős Chrome böngészőt néhány előre beállított könyvjelzővel és minden tevékenységünket ebben végezhetjük vagy egy új fülön, vagy egy kis javascript ablakban megnyitva az adott szolgáltatást. Nagyjából ennyi amit nyújtani tud jelenleg a Chrome Os, bár az elhangzottakból ítélve sokkal többet nem is fog tudni. Egyszerű használatra, átlátható felületre törekednek, amit annyira sikerült megvalósítaniuk, hogy még a kikapcsolást is csak a gép lelövésével tudtam megoldani (utána olvasva nem voltam egyedül ezzel).

Mivel a Chrome OS a gépekben az SSD-t csak gyorsítótárként használja, az eddig film és zene gyűjteményünk használatának egyelőre búcsút mondhatunk. Persze online forrásokból lesz lehetőségünk zenét hallgatni, vagy filmet nézni, ehhez természetesen folyamatos internet kapcsolatra lesz szükség, ahogy minden tevékenységünkhöz.

Amit jelenleg nyújt, az számomra értelmetlen és nem igazán értem mit fognak rajta csiszolni még egy évig. Ezt a pillanatnyilag meglévő szoftverekből egy lelkes programozó pár nap alatt összerakja, ha én beállítom, hogy automatikusan elinduljon bejelentkezés után a böngésző nagyjából ugyanezt kapom, csak mellette még azt a pár programot is tudom használni, ami még fent van a böngészőn kívül.

Aki szeretné kipróbálni le is töltheti, de egyszerűbb ha felteszi a Chrome böngészőt (amit nagyon is érdemes használni, mert lényeges gyorsabb, mint a firefox) és kikapcsolja a tálcát, nagyjából ugyanott lesz. Sokkal jobban tetszett volna, ha nem egy egyszerű böngészővel oldják meg a dolgot, hanem külön alkalmazásokat készítenek a szolgáltatásaiknak (amelyeket azért lehetne még fejleszteni integráció terén).