Iphone vs. Samsung Omnia

Mert mostanában mindent az IPhonehoz kell hasonlítani, nem gond, hogy az éríntőképernyős WinMo készülékek előbb léteztek.

Miért is kerül ez a bejegyzés megírásra? Szerettem volna egy összefoglalót írni arról, hogy mennyire is vagyok megelégedve az új szerzeménnyel, de a konkrét apropót ez a „teszt” adta, mely eléggé lehúzza az Omniát és kiemeli az IPhonet. Egy hónapos Omnia használat után nekem kicsit más véleményem van a készülékről. Sajnos vannak hibái, mint minden készüléknek, és a legtöbb abból adódik, hogy WinMo fut rajta, de számomra az IPhone tudása kevés (nekem fontos, hogy tudjak táblázatot ill. szöveget szerkeszteni, melyet utána a számítógépen is tudok kezelni, fontos, hogy tudjak elfogadható minőségű képeket csinálni amelyeket a netre kitehetek, fontos, hogy linux alól is tudjak filekoat pakolni rá ill. lementeni róla). Mint tudjuk az asztali Windowsban is vannak beépített programok, melyek nem kerülhetőek meg, ez sajnos igaz erre a változatra is. Nagyon jó lenne, ha a Microsoft egy kicsit odafigyelne a felhasználói igényekre is (megjegyezném, hogy az Apple is csak egy kicsiny réteg igényeit veszi számításba és ezeket az igényeket többnyire saját maga generálta, viszont legalább ezeket kielégíti).

Kezdeném azzal, hogy az Omnia egy telefonfunkciókkal ellátott PDA, míg az IPhone egy telefon (melynek nem rossz, igaz nekem nincs, nem volt, de egy ismerősömnek van), így az összehasonlítgatás kicsit értelmetlen. Hasonlóság, hogy mindkettővel lehet telefonálni és mindkettőre lehet kiegészítő alkalmazásokat telepíteni (ez az IPhonenál egyszerűbb, irigylem is, megszoktam linux alatt, hogy csak a csomagkezelőből kell kiválasztanom amit fel szeretnék telepíteni). Viszont irodai alkalmazások nem érhetőek el rá (még, gondolom lesznek), ugyanígy offline navigációs program sem. A fényképezője is jobb az Omniának és jó, hogy nem kell mindig fényképezőt vinnem, ha esetleg egy találkozón kedvem van képeket csinálni, amiket kirakok a netre.

Nézzük a cikk által felsorolt negatívumokat.

Lassú indulás: ez sajnos így van, bár a PDA-t nem kapcsolgatja ki az ember, de valóban lassan indul, mint minden WinMo készülék.

Widgetek kezelése: hát ez nem az igazi, viszont szerencsére több today nézetből is lehet választani és van köztük teljesen jól használható is. A widgetek használata ekkora kijelzőn butaság (sőt, Ez hülyeség!), nagyon kevés widget fér rá, használható méretben.

Telefon könyv: szerencsére a Samsung készített egy telefonkönyvet, mely nagyon jól használható ujjal, nekem sincsenek túlzottan vékony ujjaim, de eddig még mindig sikerült a kezdőbetűkkel navigálnom (használható az alap telefonkönyv is, sajnos SMS címzett hozzáadásnál ez jön elő, csak kicsit nehézkesebben), egyáltalán nem kell hozzá stylus.

SIM funkciók: hát ebben a kérdésben nem vagyok kompetens, mert mióta megvan ez a telefonszámom nem használtam SIM funkciókat.

1,5 nap akkuidő: hát nálam akkor fogyaszt ennyit, ha folyamatosan navigálok (amit akár meg is tehetek offline, nem kell net hozzá). Átlagosan 3 napot bír nálam, könyvolvasással kis netezéssel, bluetooth füles használatával és fényképezéssel (a legtöbbet egy ilyen készüléknél a kijelző fogyasztja).

Nekem jó választásnak bizonyult és tudom, hogy az IPhonenal én nem lennék elégedett, talán majd a 3-4 generáció megfelel nekem is, addig pedig megelégedéssel használom az Omniámat (lehet, hogy utána is és nem cserélek 🙂 ), számomra megérte a csere, de kiváncsian várom a Nokia érintőképernyős mobilját is és természetesen az Androidos mobilokat is (nagy vágyam, hogy erre a vasra Android kerüljön, de ahhoz kellenek alkalmazások is rá).

35 thoughts on “Iphone vs. Samsung Omnia”

 1. Hali:P
  Szeretnék omniát venni,de már annyi jót és rosszat hallottam felőle,hogy elbizonytalanodtam.
  Nokia N95 8GB gondolkodtam,de letettem róla.(vastag)
  Nokia 5800-ról is letettem,mert csak 3,2mpx fényképező,1320mAH li-on akksi…szóval marad az omnia.De nemtudom…megvegyem az omniát vagy kivárjam az Omnia HD piacra dobását?? min. 200e FT lesz és kb. 3-4 hónap…megéri?? lécci segitsetek,mert holnap szeretném megvásárolni:) köszi

 2. @Jozsy
  Én IGO-t Navitelt és Russát is használtam rajta. Igo jó autóhoz, másik kettő kiránduláshoz. Nekem nem adtak hozzá, még előtte vettem a készüléket, de úgy tudom, hogy csak a hozzáadott térképben különbzik a külön kapható Igo-tól.

 3. @Antenna
  Nálam az Omnia nem lassul az alkalmazásoktól, igaz én használok olyan kiegészítést amivel valóban bezáródnak, nem csak a háttérbe kerülnek.
  Tök jó, hogy sok minden kapható iPhone-ra, de amikor választanom kellet (és sokáig vártam is, hogy hátha gyorsabb lesz az iPhone-os fejlődés) még nem igazán voltak, és pedig rögtön akartam használni, nem fél év késéssel.
  Most tök jó, hogy egyből .doc-ba tudok jegyzetelni, az asztali gépen csak formáznom kell, vagy a kiadásaimat egyből excelbe tudom írni (és mindezekhez nem kell folyamatos internet) és ezeket már szeptember óta (amióta megvettem) tudom használni. Pont ugyanez a bajom az androiddal és a most megjelenő Palmmal is, hogy kevés rá az alkalmazás és ilyen, számomra lényegesek, mint az office még nem készült rájuk. Egy 7-8 órás konferencián a jegyzeteléshez, meg ne kelljen már folyamatos net (főleg, ha nincs wifi, rámegy az asszony ruhája is).

  Jó az oldal amit ajánlottál, továbbítom is iPhoneos ismerősöknek, köszönöm.

 4. Sziasztok!

  Szerintem az iPhone nagy előnye a rengeteg alkalmazás amit hozzá vehetsz, vagy „vehetsz”… Jelenleg 15.000 alkalmazást adtak rá ki legálisan, és jónéhányat illegálisan. Ennek egy része nevetséges marhaság, egy része meg hasznos. Haveroknak mutogatni, amolyan paraszt vakításnak vannak idióta alkalmazások és minden napi használathoz vannak hasznos cuccok.

  Az nem igaz hogy csak iTunes-al lehet rátölteni. Létezik rá sok megoldás hogy file rendszer szinten tudd kezelni a telefonon lévő tárhelyet. Akár ftp szervert is csinálhatsz belőle, ssh démon fut rajta, tehát elére scp-vel vagy ssh-val. Tudsz rá vnc-zni vagy róla vnc.zni. Tudsz vele számítógépet bekapcsolni: wake on lan. Van rajta terminál, rdp, geocachinghez gps (nem navigációs program, hanem gps) és még lehetne sorolni.

  Nagyon személyre szabható. Munkatársamnak majdnem teljesen szűz a készüléke, mert neki elég az. Az enyém fel van vértezve mindenféle hálózati alkalmazásokkal, „social” alkalmazásokkal, flickr feltöltő kliensel stb. Mégis stabil és gyors.

  Megpróbálta ezt egy másik munkatársam is Omniával, és ő úgy tapasztalta hogy ha tele van szórva alkalmazással akkor nagyon belassul. Persze ez lehet az ő hibája is.

  Az iPhone lehet játékszer és lehet egy csinos félig meddig üzleti telefon. A hiányosságainak 90%-át pótolni lehet. Kivéve talán a kamerát. Nekem előtte SE k800i volt… más világ fényképezés terén.
  Bluetooth teljeskörüvé tétele a célegyenesben van. Napokban adták ki a véglegesnek mondható bluetooth szoftvert. Bár szerintem még nem stabil.

  Ha mélyebben bele akartok nézni az iPhone jelenébe akkor a http://www.szifon.com oldalt javaslom. Sok infó, tapasztalat, programok stb található. Minden kezdő, vagy leendő iPhoneosnak kötelező.

  Ja, fontos! Ez nem propaganda hozzászólás akar lenni! 🙂

 5. Sziasztok
  A samsung omniá-nak internet hozzáférés nélkül körülbelül mennyi idő mig megtalálja jelet?
  Tapasztalatotok szerint alkalmas autós navigációra?

 6. hali! hát nekem wan omniám egyik haweromnak meg iPhone.. szerintem sokal kifizetödőbb az Omnia és nekem walahogy sokkal jobban teccik…én anak aki nemtud dönteni az omniát ajanlanam…mer mindkettőt átvizsgáltam már

 7. @Ádám
  Omnia le tud játszani divx-es filmet, bár azért a kijelző méret miatt nem túl élvezetes, ha veszel hozzá tv kábelt lehet értelme.
  GPS működik rendesen, IGO simán fut én néha geocachingre (persze nem IGO-val :D) is használom, bár nem túl sűrűn keresek dobozokat
  Adatátvitel gondot nem tapasztaltam, géppel kábelen kötöm össze (wint meg nem igazán használok, csak frissítéshez), más telefonra már küldtem cuccot és fogadtam is.
  ppt nem próbáltam, officet simán viszi, nagy, sok táblás (15-el próbáltam) excel filet kicsit lassan nyit meg, de kezelni már jól kezeli
  iPhonera is készül GPS program, amihez majd nem kell net (most azért kell, mert a google maps-et használja (omnián is tudod azt használni, de az értelemszerűen ugyanúgy forgalom díjas)). Nem a fotózás az erőssége, nem is a 2MPixel miatt, inkább a fixfókusz ami nagyon rontja a képeket. A bluetoothra tudtommal nincs megoldás, fileokat az iTunes segítségével tudsz csak rápakolni, most már van program amivel wifin is.

 8. sziasztok, én is vacillálok a 2 teló között. Az iPhoneban leginkább a megjelenés és az egyszerűség tetszik, meghát csak egy Apple, biztos minőség és megbízhatóság, de szerintem komoly hiányosságai vannak. Mind a „csak” 2 megapixeles kamera, mind ez az adatátviteli probléma (usb, bluetooth) szerintem nevetséges, ezeket egy fele ilyen drága telefon is lepipálja, arról nem is beszélve h állítólag az iPhone GPS-éhez állandó internet kapcsolatra van szükség, ami azt jelenti hogy ott ketyeg a számla…
  Az omniárol sajnos nagyon keveset tudok, ezért kérnék 1 kis felvilágosítást:) Igaz hogy lejátszik divx-eket? hogy a gps-e rendesen használható? adatátvitellel sem más telóra sem windowsra nincs gond? PDF, Office dokumentumok, ppt olvasására alkalmas?
  Az is érdekelne hogy mit jelent az (fentebb olvastam), hogy az iPhonban mindenre van megoldás? Az általam említett problémák is kiküszöbölhetőek?

  A segítséget előre is köszönöm!

 9. Skin alatt mire gondolsz? Háttérképnek 400×400-ast tegyél be, az fekvő és álló helyzetben is jó lesz.
  Olyan grafikájú játékot, mint iPhonera nem fogsz találni. egyelőre a pdafunclub.com oldalon is hiányos még ez a rész, de azért már van néhány lehetőség.

 10. Az első kérdésre reménykedtem a pozitív válaszban, sajnálom, hogy még nem sikerült megoldani.
  A fényképezője szerintem jó az omniának, holnap lesz időm és felrakom végre a képeimet amiket készítettem vele.
  A WinMo lényegesen régebbi, mint az Apple rendszere, kismillió alkalmazás érhető el rá, sok ugyanazt a funkciót valósítja meg. Az igazán nehéz dolog ezek közül kiválasztani a használhatóakat.

 11. Ha vki tudna segíteni hol találok Omniához gameket, és olyan skineket amik nem csúsznak el és nem csak a képernyő felét teríti be megköszönném. Egyenlőre az eoldalt bújom és tanulgatok. Mondhatni azzal kelek és fekszem 🙂

 12. Mark –

  1. Ez igaz. Sajna nem tudok rá megoldást, így valószínüleg nincs is. Mindent az iTunes-al kell csinálni.

  2. Tapasztalatom szerint sokkal jobb képet csinál az Omnia. Nos ha visszaolvasol úgy voltam vele, hogy az iPhone jobb képet csinál, de miután az ember talál Omniához 1-2 beállítást és progit, ki tudja hozni a kamerából a maximumot. Ez nekem is nagyon fontos így bizton állíthatom, hogy sajnos jobb az Omnia.

  3. Nos végre vmi amit az iPhonnak könyvelhetek el. Sokkalta több lehetőséggel bír, mint az Omnia. Már a GTA 4 is elérhető iPhone-ra. Csodaszép a grafika, vmi lenyűgözőek a megoldások és rengeteg játék tökéletesen kihasználja a giroszkópot, így nagyon jó játékélményt biztosít.
  Több 100 játék érhető el rá vmit téma programok és szinte pármi…azaz minden!
  Az Omniára nagyon nehezen lehet programokat összekaparni gameket meg egyenesen rémálom, de lehet, hogy csak nekem, hiszem pár napja használom csak.

  4. iPhone imádja a wifit bárhol rá tudsz cvsatlakozni ahol van és már mehet is a szörfözés. Omnián még nem tudom nem voltam wifi közelben, így arról nem tudok írni.

  Végül a döntés. Megmondom őszintén nehéz válaszolni. Lassan már 1 és fél éve használom az iPhone-t úgy ismerem mint a tenyeremet hozzám nőtt, míg az Omniat csak par napja. 1 cipőben járunk hidd el. Én is azon gondolkodom melyiket tartsam meg. De talán tudok segíteni.

  Nos aki tökéletes film élményt akar az mind a 2 telóban megleli a megoldást.

  + iPhone javára, hogy a zene vmi fennségesen cseng, csodaszép. Nem tudja egy mobil sem lepipálni (mégis csak egy iPod lapul benne.) Valamint az élmény és varázs, amit a játékok nyújtanak és a csodaszép grafika amit fokozni lehet a skinekkel.

  + Omnia javára, hogy bonyolult. Egy kezdő PDA-snka nehéz ez a telefon. Még most tanulgatom, de őszintén szólva pont ez tetszik benne, hogy bonyolultabb összetettebb. Ebben a telefonban nekem ez a varázslatos, valamint a kamera az is jobb benne és a video is. Ehhez is sok progi van, és biztos játék is, bár én nem találtam csak 1-2őt az sem full képernyős és gagyik, de egy jobb játék sem veheti fel a versenyt az iPhonnal.

  Szóval ha szórakozásnak kell a teló akkor iPhone, de ha egy olyan telót akarsz amiben benne van az életed, a munkád akkor Omnia.

 13. sziasztok! olvasgattam itt a kommentjeiteket és lenne egy pár kérdésem.
  előszöris azt hallottam hogy az iphone-nak korlátozták hogy a bluetooth-t csak a headset használatához lehet használni nem lehet vele küldeni fájlokat, nah kérdeés hogy ez igaz-e és hogy van e már rá megoldás.
  másodszor úgy hallodtam hogy a mobilkamerák között nincs túl sok lényegi különbség és hogy ami állítólag 8Mpes az igazából csak névleges szal kérdés: mennyivel csinál jobb képet az omnia?
  Harmadszorra: úgy tudom hogy rengeteg iphone alkalmazás és játék van ,de mi a helyzet az omnia-val? vannak gyári játékok azt ennyi vagy ott is ekkora a lehetőségek tárháza?
  Negyedszerre én nem fogok előfizetni netre , max csak néha Wifivel fogom nyomni de az nem lényeg szal ezt az információt tudva melyiket javasoljátok?
  Am énis ez a két mobil vásárlása között vacilálok de engem az iphone grafikája lenyűgözött meg az a megjelenítés… köszi hogy elolvastátok várom a válaszokat;)

 14. Mielőtt nagyon belaknád nyomj egy HR-t és már attól gyorsabb lesz.
  Nekem a legnagyobb gondom az iPhonenal az office (ezt azóta valóban megoldották), a fényképező (én elégedett vagyok az omniával, ami iPhonenal készült képet néztem az nem volt túl jó, nem csak egy emberré volt) és a korlátozott adatátvitel, bluetooth (már erre is vannak megoldások) volt. Majd a harmadik, vagy negyedik generációt valószínüleg én is megveszem.

 15. UI: Ezt elfelejtettem leírni. Kinézetre sokkal de sokkal jobban tetszik az Omnia!!!!!!! És sokat nyom a lantba majd az Igo is mert arra szükségem lesz!!!!! Amint lesz még vmi fontos észrevétel megírom. Melyik miben jobb. Így többet tudok segíteni, ha vki nem tud dönteni, melyiket szeretné megvenni.

 16. Szia. Nekem van mind a kettő. Iphone is és Omnia is. Igaz az Omniával még csak ismerkedem (most nyertük), ezért később alkotok róla összefogó véleményt, de így pár nap után azt tudom leírni, hogy egy hatalmas visszalépés volt Iphone után. Sokkal lassabb, de nem ez a legnagyobb probléma. Megszoktam, hogy tökéletes multimédiás lejátszóm van az Iphone olyan mint egy ipod, tökéletes hangzás és kép. Omnianal ez csalódás, de semmi baj szokni kell. Tévedsz abban, hogy nem lehet word-öt rátenni már lehet, amit be is tudok húzni Total Commanderen keresztül, csak tudni kell melyik progit kell feltenni. Azt is megszoktam már, h PDF formátumban vannak fent a könyvek amiket olvasok. ezt nem tom omnia tudja e kezelni, csak remélni tudom. Ami a legrosszabb, hogy nagyon gagyi a camera. nem is értem miért. Ha belemozdulunk akkor vége, és sokat kell rá várni itt is a régi telóm aratott.

  Szokom az Omniát, mert az Iphone már a barátnőmé, de egyenlőre még hiányzik számomra a LUXUS.

  Egyenlőre ennyi, ha ezt a telót is kiismerem és ugyan úgy a saját arcomra szabhatom minden téren, mint az Iphone-t beleértve a hátteret, csengőhangot, képernyővédőt, ikonokat,stb…..akkor nem lesz gond. Addig is ez marad egy ….gagyi Iphone utánzat, mert hát nem szabad elfelejteni, h ez az. Olvastam, hogy nem volt Iphone-ot, csak haverodnak. nos lehet haverod nem ért annyira hozzá mint te értenél, vagy mint én és mások. Az Iphone-nak igen sok hibája van, csak annyi szól a javára, hogy MINd javítható és bővíthető.

  Köszönöm a lehetőséget. THX by Lac

 17. Szia!
  A bátyám vett kint Hollandiában egy samsung sgh-i900 Omnia-t és az lenne a kérdés,hogy lehet magyarosítani…vagy angol progit szerezni hozzá???
  Előre is köszi!
  Dóri

 18. sziasztok!
  Mag szeretném kérdezni, hogy a fekete és a világosabb i900 között mi a különbség? Anyagban is meg belsőben is van különbség vagy csak a színben?
  Köszönöm előre is!

 19. Nagyon egyszerű, Mass Storage módba kapcsolod az Omniát és sima USB kulcsként látja, a másolás bármilyen file kezelővel történhet (vagy akár konzol alól is 😉 ).

 20. Szia!

  Olvastam, hogy linuxit használsz. A kérdésem az lenne hogy az omina-t milyen progival tudom ubuntu alól a filokat másolni a telóra usb-n keresztül.
  Köszi a választ.

 21. Szia!

  Ha nem tudsz dönteni, próbáld ki mindkettőt. Az omniát a speedshopban, vagy samsung márkakereskedésben tudod az iPhonet T-mobile-nál (hétvégén az Arénában voltunk, ott ki volt téve mindkettő a T-mobilenál, de az omnia nem volt használható, meg még jó pár telefon csak ház volt).
  Azokat a funkciókat nézd meg amik neked a legfontosabbak, különben folyamatosan kompromisszumot kell majd kötnöd és egy ilyen értékű készüléknél ez már nem normális dolog (egyébként mindig kell sajnos).
  Az omnián nehezebb az ujjal való kezelés a winmot alapból nem erre találták ki (hogy mire nem tudom).

 22. Szia Garrotter !
  Nagyon Szupi Kis Összeállitás ! 😉
  Sajnos én sem tudok dönteni hogy meilyk lenne az alkalmas…
  ahogy nézegettem videókat az Omniárol…
  látszik hogy a képernyőn valamikor nem végezhető el a müvelet
  ( vagyis nyomkodja a jobb felső sarokban az X et..nem lép ki..
  nah még 3x…)
  vagy csak eccerüen Bénáskodik egy sort ? 😀
  Tanácstalan vagyok…omnia vs iphone 🙁

 23. Szia Ági!

  A régi telefonom nokia volt, bluetoothon küldtem át a névjegyeket és jelenleg egy nokia headsettel használom, de a PDAmánia fórumán sokan használják sztereó bluetooth headsettel is meg kihangosítóval is és PC-vel is simán szinkronizál bluetoothon keresztül.

 24. Az Omnia bármilyen bluetooth-al együttműködik vagy csak a hozzávaló eszközökkel? Nálam most ez a nagy dilemma, mert úgy tudom, az iPhone csak saját bluetooth fülessel megy.

 25. Rossz a kérdés, mert ez teljesen szubjetív dolog. Számomra az i900 a jobb, mert nekem fontos, hogy most tudjak office dokumentumokat szerkeszteni (iPhone-ra készül a program és a magyar ékezeteket támogató billentyűzet, bár ez utóbbi, már lehet, hogy van), hogy elfogatható képeket tudjak készíteni vele, hogy egy kábellal vagy bluetooth-on keresztül bármelyik gépről tudjak fileokat le- felpakolgatni.
  Akinek az a fontos, hogy több ujját egyszerre használva tudjon képeket, weboldalakat nagyítani, viszonylag jó minőségben zenét hallgatni (bár ezt omnián is lehet, sőt divx-es videót is viszi) annak az iPhone jobb.
  Azt, hogy mire kell neked a készülék, mire akarod használni Te tudod, ezért csak Te tudod eldönteni, hogy neked melyik készülék a jobb.

 26. A HTC Touch HD-nak 3,8″-os kijelzője van. Azzal nekem csak az a gondom, hogy nincs segédfény a fényképező mellett (meg most jött ki és még elég drága). El kell dönteni mi fontos, nekem az iPhone tudása nem volt elég, az irodai szoftverek hiánya és a fényképező miatt (meg a bluetooth lebutítása miatt), de van akinek ez nem fontos, neki az iPhone jön be jobban.
  Próbáld ki az Omniát, jól lehet használni 😉

 27. Hello, én is most tervezem hogy 1 omniát veszek, és ez a cikk még egy lépéssel közelebb vitt a döntéshez, hogy tényleg omniát vegyek, mert én is sokat gondolkoztam az i phone-on.
  Lényegében szerintem is az omnia éri meg jobban, nekem csak 1 hátránya van az i phone-hoz képest, hogy „csak” 3.2″-os kijelzője van, míg az i phone-nak 3.5″.

Hozzászólás