Pihenés, keresés

Két ünnep között nem dolgoztam igazából semmit. Na jó, egy kicsit bizniszeltem, de nem nagyon.

Különféle CMS rendszereket próbáltam ki, az új oldalam számára, meg a blogomnak is egy újat szeretnék, ami külön van a cégestől. A versenyzők között szerepelt az E107, Joomla, WordPress, Drupal, és néhány wiki kicsit más elgondolásból. Több célra is keresek különféléket, bár legjobb lenne egybe megtalálni az ideálisat.

Az egyik projekt a blog. Szöveget kirakni, ha akarom a regisztrált felhasználók hozzá tudjanak szólni. Ehhez kiegészítésként nekem fontos a képgaléria. Ez bizonyára csak nálam van így, mert nem igazán találtam könnyen kezelhető összeállítást. Azonkívül, mivel személyes site, szeretnék egy saját tudásbázist/wiki-t létre hozni. (ha fórummal is kiegészítem újra beindulhat a tgyh). Ez tehát az egyik, mostanában a legfőbb projektem. Nézzük meg melyik rendszer mennyire alkalmas rá:

Az E107-hez valószínűleg már nem fogok visszatérni, bár még semmi sem lehetetlen. Most nem telepítettem, így csak az emlékeim játszanak. Könnyű kirakni szöveget. Bár nem olyan rugalmas mint a Joomla. Galériának a Copperminet használtam (alapvetően nem szeretek hozzátoldozott rendszereket használni). Wikit is lehet rá tenni DokuWiki alapokon. Normálisan működő webáruházat még nem találtam hozzá. Saját template készítése egyszerű.

Ha blog akkor wordpress, mondhatnák sokan, én is megnéztem. Nem tudom miért favorizálja annyi ember, nekem egyáltalán nem jött be. Számomra kényelmetlen a kezelése, a template rendszere, meg kriminális. E107-re már régen csináltam saját templatet, ezért nem tudom most milyen, de régen volt egy php és egy css file. Joomlára is hasonlóan egyszerű volt. Mindegy WordPressre is csináltam egy átdolgozást, meg két magyarítást (template-be szöveget rakni…). Ami tetszett az a szótár modulja. Ha beírok egy szót az addig felvitt tartalomban is kiemeli. Sajnos a szótáron belüli kereszt hivatkozásokat nem lehet csinálni, pedig alapvetően kiváltana egy wiki modult (ha nem is teljesen). Galériának copperminet rá lehet húzni, még nem sikerült. Normális webáruházat nem találtam rá.

A joomla egyelőre biztos pozícióban van nálam. Egyszerű kezelni, sokan mondják, hogy sebezhető, de melyik rendszer nem az. Rendszeresen kell menteni és elellenőrizni az oldalt, hogy gyorsan lehessen javítani, ha valami gond van (mint nem rég volt is). A szövegek felvétele rendkívül rugalmas, nem előre kell megmondanom, hogy hova szeretném (melyik kategória), hanem elég írás közben kitalálni. Ebből következik, hogy átrakni is igen egyszerű. Ez van ahol nehézkes. Virtuemart számomra teljesen megfelelő webáruház, bár még egy kicsit hackelni kell, mert magyarul nem jelenik meg az admin menüsor). Egyelőre zoom galériát használok, persze coppermine erre is mehetne, de inkább nem. Ezt kifejezetten erre írták. Szótárat találtam, még nem próbáltam, de ígéretes. Wiki is van MédiaWiki ill. DokuWiki.

Még a Drupal amihez húz a szívem. Egyelőre az 5 bétát nézegettem, nem tudom miért, de szimpatikusabb mint a 4-es széria. Még saját sminket nem terveztem hozzá, eddig csak a modulokat nézegettem. Kerestem hasonló szótárt mint a wordpresshez van ill. webárúházat. Shop van is, de egyelőre még nem tudtam működésre bírni, betudom a béta jelzésnek. Azért nem adom fel. Galéria itt is lehet coppermine ill. még keresek valami natívabbat.

Drupálnak még egy előnye, hogy állítólag profin lehet multi site-ot létre hozni vele. Ezt mindenképp ki akarom próbálni. Most is multiba használom a joomlát, de nem az igazi ez a megvalósítás.

Egyelőre úgy néz ki, hogy számomra Joomla az ideális rendszer, mert azt ismerem jobban. Régen az e107 volt ilyen. Mindenesetre a drupállal még ismerkedek. Hátha. Egyelre valószínű, hogy a blog fog átköltözni rá. Mert mért ne.

Hozzászólás